19 Aralık 2015 Cumartesi

Harddisk'ten Veri Kurtarma ve Bad sector Tamiri

disk_kurtarma

Bilgisayar kullanıcılarının hemen hemen bir çoğunun başına gelen veri kayıpları,maalesef büyük sıkıntılara yol açmakta.Özellikle kullanıcıdan bağımsız, hard disk'lerin bir zamandan sonra donanımsal arızalar çıkarması,kullanım ömürlerinin tükenmesi veya kullanıcıların hatalı davranışları sonucunda veri kaybına uğrama oranları da artmaktadır.Bunun en basit çözümü birden fazla yedekle çalışmaktır, fakat böyle durumlar da bile veri kaybına uğramak mümkündür.

Veri kurtarmayı iki aşamada inceleyeceğiz ,birincisi fiziksel hasarlar, ikincisi ise yazılım düzeyinde kurtarma gerektiren ,mantıksal hasarlar olarak ele alacağız.

Silinen dosyalarınızı kurtarma programlarını incelemek için Hard Diskten Silinen Dosyaları Kurtarma Programları  konusunu okuyabilirsiniz.

Data Recovery (Veri Kurtarma) Nedir ?

Data recovery yani veri kurtarmayı kısaca tanımlayacak olursak ;  bozulmuş veya hasar görmüş normal şartlar da erişimi mümkün olmayan verilerinizi,tekrar geri kazanma işlemidir.

Veri kaybı sadece kullanıcının hatalarından kaynaklanmayabilir,hardisk belli bir zamandan sonra
disk plaka arızaları ,devre kartı, kafa arızaları gibi donanımsal hatalar verebilir,eğer hard diskiniz fiziksel temasa(sarsma,vurma,düşürme)gibi durumlara maruz kaldıysa arıza vermesi kaçınılmazdır.
Bunun sonucunda da veri kaybına uğramanız kesindir.Ayrıca Fiziksel arızaları yazılımla düzeltmeniz oldukça zordur.Bu size genellikle zaman kaybettirir.

Bozulan hard disk'inizdeki arızalı parçaları tespit edip , değiştirerek tamir edebilirsiniz.Fakat bu durumda da veri kaybına uğrayabilirsiniz.Bu gibi durumlar da profesyonel hizmet veren firmalardan destek almanız daha doğru bir adım olur.

Özellikle işletim sisteminiz kararsızlaşmaya başladığı zaman, virüsleri kontrol etmekten cok hard diskinizi kontrol etmenizi öneririm,zira bilgisayarınız açılış esnasında onarım ekranına giriyor,veya çalışır durumdayken hard disk ile ilintili mavi ekran hatalarıyla kendini yeniden başlatmaya alıyorsa,bunun sebeblerinden biri de hard disk 'in bad sector arızasıdır.hard diskiniz de bad sector oluşmaya başladığı zaman verilerinizi kurtarma ihtimaliniz daha da azalacaktır.çünkü zamanında bad sector lere karşı önlem almazsanız , zaman içerisinde bad sector'ler yayılmaya başlayacaktır.

Ayrıca hdd kaynaklı hatalardan dolayı mavi ekran alan bir kullanıcının bilgisayara format atması da hatalı bir davranıştır.Hdd'de bir onarma söz konusu olmayacağı için yakın zaman da bilgisayarınız hata vermeye tekrar başlayacaktır.

BAD SECTOR NEDİR ?

Fiziksel hasar sonucu ; Hard disk in erişim sağlayamadığı veya yazamadığı,kalıcı hasar görmüş kesimlerine bad sector adı verilir.

Bad sector'lerin kesin olarak bir tamir yöntemi bulunmamaktadır , fakat çeşitli yazılımlar sayesinde bad sector'leri tespit edebilir ve yayılmasını durdurabilirsiniz.Bad sector 'lu hard diskinizden çok da bir şey beklemeyin belli bir zaman sonra sizi mutlaka veri kayıplarına uğratacaktır.

Bad Sector nasıl tespit edilir ?

bad sector ler çeşitli yazılımlar sayesinde tespit edilebilir , bunlar içinde en bilineni HD TUNE PRO programıdır.

hd_tune_kullanimi

Health kısmından hard diskinizin durumuna bakıp fikir sahibi olabilirsiniz,benim kullandıgım hard disk bad sector barındıran sıkıntılı bir hard disk olduğu resimdeki uyarılardan açıkca görülüyor.

Bad sector leri tespit etmek için HD TUNE PRO programından Error Scan ' a gelerek tarama yapabilirsiniz.Ayrıca Quick scan 'ı işaretlemezseniz daha net bir sonuç elde etmiş olursunuz.Kırmızı kutucuklar ne kadar fazla ise diskiniz de o kadar arıza var demektir,yeşil renk ise diskinizde ki sağlıklı alanları gösterir.

veri_kurtarma

Bad Sector nasıl onarılır ?

Diskiniz de ki arızaları gidermenin en basit yolu ; diskinizin üzerine sağ tıklayıp özellikler ' i seçmeniz ve ardından da araçlar sekmesinden hata denetimi kısmında ki denetle butonundan disk denetim aracını başlatmanızdır.

bad_sector


Bir diğer yol ise ; CHKDSK komutlarını kullanmaktır.

Komut istemcisini(CMD) açın ve yönetici olarak çalıştırın.
Ardından komut satırına  CHKDSK  disk ' in yolu ve parametresini yazın
Örnek olarak ;veri_kurtarma

CHKDSK ' in bir den fazla parametresi vardır (/f,/b,/x) gibi,ihtiyacınız dogrultusunda farklı komutlar kullanmak için internette chkdsk komutlarına göz atabilirsiniz.

Bir başka yol ise ; HDD regenerator programını kullanmaktır.

HDD Regenerator Kullanımı

Hdd regenerator programı , hard diskinizin çalışmasını canlı izleyen , bad sector ve hasarlı hard diskinizi tamir etmeye yarayan bir programdır.

Tamir işlemini isterseniz boot üzerinden , isterseniz de program ara yüzü üzerinden çalıştırabilirsiniz.

  • Program üzerinde gidecek olursak , mavi kutucuk içersindeki alana tıklayalım, bizi burada bir uyarı ekranı karşılıyor daha iyi performans için bios da değişiklik yapabilirsiniz diye,buna şuan ihtiyacımız olmadığı için No diyerek kapatıyoruz.

hdd_regenerator

  • Ardından HDD Regenerator programı bize bilgisayara bağlı olan hdd leri gösterip , hangi hdd yi tamir etmek istediğimizi soruyor.işlem yapacağımız arızalı hard diski mizi seçtikten sonra



  • Hdd regenerator 'un 4 komutlu repair ekranı bizi karşılıyor burada hangi eylemi çalıştırmak istiyorsak,numaralandırılmış seçeneklerden birini seçiyoruz repair işlemi yapacağımız için 2 ' yazıp enter lıyoruz.
  hdd_regenerator_kullanimi
  • Ardından , sadece tarama yap veya tara ve onar gibi 3 seçenek daha sunuyor, burada da 1  yazıp enter lıyoruz.

hdd_regenerator_kullanimi
  • Ardından bize nereden taramaya başlatacağımızı soruyor , burada güzel olan nokta şu , işlemi kaldıgınız yerden başka zaman da devam ettirebiliyorsunuz. yani bir kaç saat taradıktan sonra programı kapatırsanız,ertesi gün kaldığınız sektorden devam edebilirsiniz.

  • Eğer ilk kez çalışacaksanız 1 ' e tıklayın veya en son kaldığınız yerden başlatmak istiyorsanız 2'ye tıklayın .

hdd_regenerator
  • onaylama işlemini bitirdikten sonra hard diski taramaya başlıyor bulduğu ve onardığı bad sector 'ları size gösteriyor,bundan sonrası işlemin sonucunu beklemek.

hdd_regenerator_kullanimi
Hdd Regenerator programının nasıl çalıştığına göz atmış olduk.


Bunun haricinde ;
Hard diskinizden tıkırtı vb ses geliyor ve hard diskinize ulaşamıyorsanız . Burada ki videoları da inceleyebilirsiniz.


 

Hard disk in vidalarını açmak için,t5 tornavida kullanabilirsiniz,düz yıldız tornavida ile açamazsınız tekno marketler de satılan,çok uçlu elektronikçi tornavidalardan satın alabilirsiniz.

Sonuç olarak,hard diskiniz de ki fiziksel arızalardan kaynaklı çeşitli veri erişim problemlerine çözüm olabilecek onarım yollarına göz atmış olduk.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

//Luckyorange//